www.spargalkes.lt

Maistas

Šalti užkandžiai, salotos, desertai ir gėrimai

BUROKĖLIŲ SALOTOS SU ANANASAIS

Reikia:
3 virti burokėliai;
5 konservuotų ananasų griežinėliai;
6 _ 8 maži konservuoti agurkai (kornišonai);
1 virto kiaušinio trynys papuošimui;
100 _ 150 g. majonezo;
50 g. ananasų sirupo;
1 arbatinis šaukštelis garstyčių;
truputis druskos, cukraus.

Burokėlius supjaustome kubeliais, susmulkiname keturis ananasų griežinėlius, kelis nedidelius agurkėlius. Užpilame majonezo, sirupo ir garstyčių mišiniu, pabarstome druska bei pipirais. Sudedame į salotinę, puošiame likusiu ananasu, sutrupintu kiaušinio tryniu bei supjaustytais mažais agurkėliais (kornišonais).

Skaityti daugiau...
 

Darbštuolė "Konservavimas"

APIE PRODUKTŲ ŠALDYMĄ

Vis dažniau išgirstame, kad vaisius, uogas, daržoves ir grybus reikia ne sūdyti, marinuoti ar virti uogienes ir kompotus, o šaldyti. Taip esą ir sveikiau, ir naudingiau. Neprarandamos naudingosios ir vertingosios medžiagos, nesusidaro nuodingieji junginiai, išlaikomas tikrasis produktų skonis, spalva ir aromatas, lengva ir paprasta atšildyti ir gaminti iš šaldytų produktų. Be to, neatima tiek daug laiko, kiek uogienių ar daržovienių virimas. Siūloma taip konservuoti jau vien dėl to, kad šaldydami, o ne virdami, marinuodami ar sūdydami, apsaugosite save nuo didelės druskos, acto ir cukraus dozės žiemą. Išgirdę tiek pasisakymų „už", nusprendėme šiemet apie šaldymą papasakoti plačiau.

Žinoma, šaldymas niekada neprilygs močiutės sūdytiems grybukams ant Kūčių stalo, vyšnioms iš kompoto, pomidorams, marinuotiems su želatina, ar įdarytoms paprikoms, ne, bet kasdieniam stalui, kai norime tiesiog išlaikyti kuo vertingesnį produktą ar tiesiog žiemą prisiminti, koks juodųjų serbentų skonis, verta išmokti šaldyti. Taigi ką ir kaip šaldyti? Kaip paruošti derlių?

Skaityti daugiau...
 

Pieninkystės ir pieno produktų rinkos terminų aiškinamasis žodynas

PRATARMĖ

Pastaruoju metu daugėja naujų teisės aktų (privalomieji reikalavimai, techniniai reglamentai, tvarkos, taisyklės), kuriuose naujai apibūdinami pienininkystėje vartojami terminai, sąvokos. Maisto produktai klasifikuojami pagal KPN, terminų standartai galioja atskiriems produktams bei produktų grupėms. Šiuose dokumentuose neretai terminų, sąvokų interpretacija skirtinga, o kai kuriais atvejais - prieštaraujanti. Todėl šio leidinio tikslas yra padėti susiorientuoti pienininkystės bei pieno produktų rinkos terminologijoje, sumažinti netikslumus vartojant ir interpretuojant terminus, išvengti prieštaravimų galiojančiuose bei rengiamuose teisės aktuose.

Skaityti daugiau...
 

Drebutiniai daržovių, mėsos ir žuvies patiekalai

KRABAI (KREVETĖS) DREBUČIUOSE

Reikia:
2vnt. kiaušinių;
30g. želatinos;
80g. sauso vyno (“Sherry”);
250g. pomidorų;
25g. konservuotų krabų (krevečių);
75g. grietinės;
10g. vidutinio aštrumo garstyčių;
20g. smulkintų petražolių;
druska, pipirai, žiupsnelis cukraus, petražolių šakelė, acto pagal skonį.

¼ l talpos formeles išskalaukite šaltu vandeniu. Želatiną ištirpinkite ¼ l šilto vandens, pagardinkite vynu, druska, cukrumi ir actu. Nuplaukite pomidorus. Į kiekvieną formelę įpilkite po truputį želatinos tirpalo ir palikite, kad sustingtų.Nupjaukite kiaušinių galus, kad matytųsi tryniai. Į formelių vidurį, ant sustingusio sluoksnio, dėkite po vieną kiaušinį nupjautu galu į apačią. Petražoles nuplaukite šaltu vandeniu, nuvarvinkite, nuskabykite lapelius ir kartu su pomidorais išdėstykite aplink kiaušinius. Vėl užpilkite šiek tiek sultinio ir leiskite sustingti. Krabus perliekite šaltu vandeniu, sudėkite į sietelį ir palaikykite, kad nuvarvėtų vanduo. Tada krabus, likusius pomidorus bei keletą  petražolių lapelių padalykite į abi formeles. Užpilkite likusiu želatinos tirpalu. 2_3 val. laikykite šaldytuve, kad gerai sustingtų. Prie šio patiekalo tinka padažas iš grietinės, pagardintos garstyčiomis, druska, pipirais, cukrumi, keletu lašų acto esencijos bei kapotomis petražolėmis. Drebučius patiekite su paskrudinta balta duona arba traškučiais.

Skaityti daugiau...
 

Whirlpool maisto gaminimas mikrobangų krosnelėje

Gerbiamas vartotojau,

Šioje knygelėje pateikti receptai – tai ilgametis mūsų kompanijos kauptų duomenų, kaip gaminti maistą mikrobangų krosnelėje, rezultatas. Šioje knygelėje, Jūsų pageidavimu, yra aprašyti nesudėtingi maisto gaminimo būdai. Vadovaudamiesi pateiktais gaminimo režimų aprašymais ir receptais, Jūs galėsite greitai ir kokybiškai pagaminti pageidaujamą patiekalą. Negailėkite laiko perskaityti šiuos rekomenduojamus receptus, ir Jūs įsitikinsite, kad net ir Jums įprasti patiekalai yra žymiai paprasčiau paruošiami mikrobangų krosnelėje. Šioje knygelėje neapsiribota vien paprastų patiekalų receptūra; yra siūlomi ir keli sudėtingesni patiekalų receptai bei gaminimo būdai. Kiekvieno puslapio pabaigoje yra palikta vietos Jūsų pastaboms bei naujiems receptams pasižymėti. Sėkmės gaminant skanius ir kokybiškus patiekalus!

Skaityti daugiau...
 

Salotos 2

SALOTOS “PIENĖS ŽIEDELIS”

Reikia:
300 g. svogūnų laiškų;
1 stiklinė pienių žiedlapių;
Padažui:
1 šaukštas citrinų sulčių;
aliejaus;
truputis druskos, cukraus.

Svogūnų laiškus nuplauname, nusausiname ir supjaustome smulkiais gabalėliais. Pienių žiedlapius užplikome verdančiu vandeniu ir palaikome porą minučių. Tada nugriebiame į paviršių iškilusius nešvarumus. Pienių žiedlapius nusausiname ir sudedame į svogūnus. Į puodelį supilame padažui skirtus produktus ir išplakame. Užpilame salotas ir gerai išmaišome.

Skaityti daugiau...
 

Mėsos prekės

ĮVADAS

Prekių mokslas - tai specialybinis dalykas, reikalingas studentui, norinčiam dirbti verslo vadybininku bet kurioje prekybos įmonėje. Didesnė studijas baigiančių studentų dalis įsidarbina maisto prekių parduotuvėse arba supermarketuose. Todėl jie turi gerai žinoti maisto prekių asortimentą, suvokti įvairių produktų gamybos ypatumus, žinoti produktų kokybės rodiklius, gebėti vertinti produktų kokybę jusliškai, žinoti, kokie kokybės rodikliai svarbiausi vienos ar kitos grupės produktams. Šis konspektas - apie mėsos prekių grupę. Šiai grupei priskiriama įvairių gyvulių mėsa, jų perdirbimo produktai. Konspektas supažindina su šių produktų pagrindinėmis technologinėmis operacijomis, mėsos produktų asortimentu, jų skiriamaisiais požymiais, kokybe, pakavimu, ženklinimu ir laikymu.

Skaityti daugiau...
 

Skonio prekės. Maisto prekių mokslas

Skonio prekės

Skonio prekės yra skirtingos prigimties produktai. Jų svarbiausias komponentas - fiziologiškai veikliosios medžiagos, kurios žadina žmogaus nervinę sistemą ir veikia visą organizmą arba tik jutimo organus, virškinamąjį traktą, todėl gerina maisto įsisavinimą. Daugelis skonio prekių maistinės vertės neturi, nes jose beveik nėra pagrindinių maistinių medžiagų. Šiai grupei priskiriama arbata, kava, jų gėrimai, prieskoniai, pagardai, alkoholiniai ir nealkoholiniai gėrimai.

Skaityti daugiau...
 

Salotos 1

ŽALIOSIOS SALOTOS SU ŠPROTAIS

Reikia:
2 gūžės salotų;
160 g. šprotų;
2 mėlynieji svogūnai;
150 g. virtų bulvių;
160 g. šviežių agurkų;
120 g. šviežių pomidorų;
180 g. mišrainės padažo.

Salotų lapus suplėšome ir sudedame į užkandines lėkštutes. Ant salotų lapų dedame recepte nurodytus produktus: šprotus, svogūnus, bulves, agurkus, pomidorus. Supjaustyti juos galime norima forma.Taip paruoštas salotas užpilame mišrainės padažu.

Skaityti daugiau...
 
Maistas
www.kvepalai.ltkvepalai.ltwww.spargalkes.ltspargalkes.ltwww.tytuvenai.lttytuvenai.lt